Gelişim Fidancılık uluslararası ceviz fidanı satışı yapan bir kuruluştur.
CEVİZ FİDANI İHRACAATI YAPTIĞIMIZ BAŞLICA ÜLKELER
ROMANYA CEVİZ FİDANİ İHRAÇ BELGEMİZ
Açık köklü fidanların dikimi Mart ayından sonra son bulmaktadır. Bu yüzden ceviz fidanını herkes tüplü; yani poşetli ya da saksılı, bir şekilde almaktadır. Bu halde tüplü ceviz fidan dikimi ne zaman yapılır sorusu herkesin kafasında oluşmaktadır.
Tüplü ceviz fidanı yılın her ayında satılmaktadır. Hava koşulları olumlu olduğu zaman da dikimi gerçekleştirilir.
Tüplü ceviz fidanının ekileceği çukur kazılır. Poşetten çıkarılan fidanın dışarı çıkan kökleri mevcut ise bunlar kesilir. Daha sonra ise torba kesilir. Fidan köklerinin geçmiş olduğu toprak ile beraber çukura konulur. Çukurun etrafı toprakla ya da gübre karıştırılmış toprak ile örtülür. Daha sonra ise çok fazla baskı uygulamadan ayak ile toprak bastırılır ve toprakların çökmesi sağlanır. Dikim işlemi gerçekleştirildikten sonra da fidana su verilir ve yanına da bir adet çıta koyularak bağlanır. Bu sayede düz bir şekilde büyümeye başlar.
Tüplü ceviz fidanı çeşitleri arasında son yıllarda tercih edilmeye başlayan Chandler ceviz fidanı olmuştur. Bazı ülkelere ihraç etmeye bile başlanmıştır. Yabancı bir çeşit olmasına rağmen Türkiye’de üretimi ve kalitesi de dikkat çekmektedir.
Erken meyve veren bir ceviz çeşidi olmasının yanı sıra geç donlara karşı da dayanıklı olmaktadır. Bu da uzun ömürlü olduğunu gösterir. Mart aylarından sonra tüplü olarak satılmaktadır.
Tüplü ceviz fidanı çeşitleri arasında diğer tercih edilen fidan ise Fernor ceviz fidanı olmaktadır. Yüksek derecede meyve kalitesi vermektedir ve 2000 rakıma kadar da rahat bir şekilde ekilebilmektedir.
Geç çiçeklenmektedir. Baharın geç donları ve sonbaharın erken donlarına karşı dayanıklıdır. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi yüksek rakımlı alanlara ekilmektedir. Kabukları kolay soyulmaktadır ve tadı da oldukça lezzetlidir.
Fernette ceviz fidanı karasal iklimin olduğu alanlara ekildiğinde daha verimli olmaktadır. Yüksek rakımlı alanlara da ekimi tercih edilir. Ayrıca geç çiçek açmaktadır.
Şebin ceviz fidanı yerliler arasında en çok verim veren bir çeşittir. Güneşe ve suya karşı hassastır ve bu yüzden de bakıma ihtiyaç duyar. İnce kabukludur ve erken meyve vermektedir.
Tüplü ceviz fidanının dikimi nasıl yapılır?
Tüplü Ceviz Fidanı Tesisimizi İncelemek için tıklayınız...