Gelişim Fidancılık uluslararası ceviz fidanı satışı yapan bir kuruluştur.
CEVİZ FİDANI İHRACAATI YAPTIĞIMIZ BAŞLICA ÜLKELER
ROMANYA CEVİZ FİDANİ İHRAÇ BELGEMİZ
Mavi sertifikalı ceviz fidanı satın alarak dönümüne 400 TL devlet desteği alabilirsiniz. Mavi sertifikalı fidanın standart sarı sertifikalı ceviz fidanına göre farkı %100 çeşidine doğru olmasıdır.
Mavi sertifikalı ceviz fidanı; damızlık parseli kullanılarak üretilecek olan ve hastalıklardan arınmış olan bir aşılamanın zorunlu olduğu ve kapasite raporu hazırlanarak ne kadar bir alana yeni ağaçların klonlanabileceği konusunda sınırlayıcı düzenlemeleri bulunan bir ekiciliği temsil etmektedir.
Ceviz üretiminden ürün sağlamaya başlanan sürede mavi sertifikalı ceviz fidanı dikilerek yetişen ceviz ağacının verdiği ürünlerin kalitesi elbette ki farklı olacaktır.
Tüketicinin bunu fark etmesi mümkün olmasa da, verilen hibe destekler ve ürünlerin satış fiyatlarının değişmesi nedeniyle alıcı fiyat farkından anlayabilir. Bir çok yörede ağırlık verilmeye başlayan mavi sertifikalı fidanlar, tüketicilerin büyük bir kısmının pahalı olarak satın aldığı, üreticinin de en garantili şekilde satabileceği kalitede ürünlerdir.
Ürünlerin ekilen ceviz türüne göre de değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır. Her iki fidan da yurt içi ve yurt dışına satılmakta ve ceviz yetiştiriciliğinin önü açılmaktadır.
Ceviz Ağaclarının Budaması yapılır.
Ceviz fidanları doğru zamanda ve doğru şekilde budanmalıdır.
Doğru zamanda bilinçli budama için bizimle iletişime geçiniz.
GELİŞİM FİDANCILIK - MEHMET ŞİRİN - 0531 746 47 71
Ülkemizde özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Ağaçlandırma ve Erezyon Kontrolü Genel Müdürlüğü tarafından köy tüzel kişiliklerine ceviz fidanı hibesi, diğer gerçek ve tüzel kişilere ceviz fidanı kredi desteği verilmektedir.
• Arazi hazırlığı(sahadaki istenmeyen örtünün temizlenmesi ve toprağın sürülmesi)
• Dikim veya ekim bedeli,
• Fidan(aşılı-aşısız) veya tohum bedeli,
• Dikenli tel çit ihata bedeli,
• 3 yıllık bakım giderleri,
• Proje yapım bedeli,
• Canlandırma kesimi,
• Aşı kalemi veya göz aşı yapılması,
Ceviz fidanı hibe ve kredileri, projede belirtilen işin miktarına göre Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Müdürlüğü’nün birim fiyatları doğrultusunda Genel Müdürlükce tahsis edilir. Hibe ve kredi ödemeleri, çalışma yapıldıktan sonra hak edişe göre yapılır. Bunun için ceviz fidanı hibe ve kredi kullanacak gerçek ve tüzel kişilerin “Borç Senedi veya Gayrimenkul İpoteği” vermeleri
gerekmektedir.. Borçlanma senedinde iki muteber müşterek müteselsil kefil ve noter onayı aranır. Kefillerin Ticaret ve/veya Sanayi Odasına veya Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.
Ceviz ve Badem Ağaçlandırmasına Verilebilecek Hibe veya Kredi Miktarları
Arazinin meyiline, toprak yapısına, taşlılık durumuna, dikilecek ceviz fidanın yaşına, ambalaj durumuna (açık köklü veya tüplü) ve ceviz fidanlarının aşılı olup olmadığına göre farklılık göstermekle birlikte 2010 yılı birim fiyatlarına göre;
1 Dekar Ceviz ağaçlandırması(makineli) için verilebilecek hibe veya kredi: 300 ile 420 TL.
1 Dekar Ceviz ağaçlandırması(işçi) için verilebilecek hibe veya kredi: 220 ile 300 TL.
Arasında ceviz fidanı hibesi veya kredi verilebilmektedir.
Sonuç olarak; Özel ağaçlandırmada proje kapsamında veya projesiz özel ceviz bahçesi oluşturduğunuzda 10 dönüm ve üzerindeki ceviz fidanı dikimlerinizde sertifikalı fidan kullanım desteği verilmektedir. Her dönüm için 100 TL fidan desteği alabilirsiniz örnek vermek gerekirse 10 dönümlük bir araziye ceviz fidanı dikmek istediğinizde 1000 TL destek alırsınız.
Biz Gelişim Fidancılık olarak sizlere ceviz fidanı hibe desteği ve kredisi temini konusunda yardımcı oluyoruz. Aşağıda ki belgenin düzenleme yetkisi firmamızca sahip olup (Sertifikalı Fidan Kullanım Desteklemesi Talep Formu) desteklemeden yararlanmak isteyen tüm ceviz fidanı yetiştiricilerini firmamız ile iletişime geçmeye davet ediyoruz.
Açık köklü fidanların dikimi Mart ayından sonra son bulmaktadır. Bu yüzden ceviz fidanını herkes tüplü; yani poşetli ya da saksılı, bir şekilde almaktadır. Bu halde tüplü ceviz fidan dikimi ne zaman yapılır sorusu herkesin kafasında oluşmaktadır.
Tüplü ceviz fidanı yılın her ayında satılmaktadır. Hava koşulları olumlu olduğu zaman da dikimi gerçekleştirilir.
Tüplü ceviz fidanının ekileceği çukur kazılır. Poşetten çıkarılan fidanın dışarı çıkan kökleri mevcut ise bunlar kesilir. Daha sonra ise torba kesilir. Fidan köklerinin geçmiş olduğu toprak ile beraber çukura konulur. Çukurun etrafı toprakla ya da gübre karıştırılmış toprak ile örtülür. Daha sonra ise çok fazla baskı uygulamadan ayak ile toprak bastırılır ve toprakların çökmesi sağlanır. Dikim işlemi gerçekleştirildikten sonra da fidana su verilir ve yanına da bir adet çıta koyularak bağlanır. Bu sayede düz bir şekilde büyümeye başlar.
Tüplü ceviz fidanı çeşitleri arasında son yıllarda tercih edilmeye başlayan Chandler ceviz fidanı olmuştur. Bazı ülkelere ihraç etmeye bile başlanmıştır. Yabancı bir çeşit olmasına rağmen Türkiye’de üretimi ve kalitesi de dikkat çekmektedir.
Erken meyve veren bir ceviz çeşidi olmasının yanı sıra geç donlara karşı da dayanıklı olmaktadır. Bu da uzun ömürlü olduğunu gösterir. Mart aylarından sonra tüplü olarak satılmaktadır.
Tüplü ceviz fidanı çeşitleri arasında diğer tercih edilen fidan ise Fernor ceviz fidanı olmaktadır. Yüksek derecede meyve kalitesi vermektedir ve 2000 rakıma kadar da rahat bir şekilde ekilebilmektedir.
Geç çiçeklenmektedir. Baharın geç donları ve sonbaharın erken donlarına karşı dayanıklıdır. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi yüksek rakımlı alanlara ekilmektedir. Kabukları kolay soyulmaktadır ve tadı da oldukça lezzetlidir.
Fernette ceviz fidanı karasal iklimin olduğu alanlara ekildiğinde daha verimli olmaktadır. Yüksek rakımlı alanlara da ekimi tercih edilir. Ayrıca geç çiçek açmaktadır.
Şebin ceviz fidanı yerliler arasında en çok verim veren bir çeşittir. Güneşe ve suya karşı hassastır ve bu yüzden de bakıma ihtiyaç duyar. İnce kabukludur ve erken meyve vermektedir.
Tüplü ceviz fidanının dikimi nasıl yapılır?
Tüplü Ceviz Fidanı Tesisimizi İncelemek için tıklayınız...
CEVİZİN HASATI
Cevizin yeşil kabuğunun 1/3ü çatladığında hasada başlanılabilir. İç ceviz ve yeşil kabuğun olgunlaştığı dönem olarak kabul edilen derim safhasının hemen ardından meyvelerin toplanması, yeşil kabuktan ayrılması ve kurutma işleminin başlatılması gerekmektedir. Eğer meyve derim edildikten sonra bahçeden toplanmayacaksa, ağaç üzerinde bırakılması iç ceviz açısından çok daha sağlıklıdır.
Cevizde hasat ,ilkim şartlarına bağlı olarak Ağustosta başlar Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekte olup, taze tüketim için erken hasat edilir.
Hasat öncesi ağaçlar mutlaka sulanmalı ve hasata sabah veya akşamüstü serin saatlerde başlanılmalıdır. Uygun hasat dallarda silkeleme şeklinde yapılmalı sırık vb. ağaca zarar verecek herhangi bir araç kullanılmamalıdır. Hasat edilen meyveler yeşil kabuktan temizlendikten sonra ,ceviz ağacının gölgesinde veya doğrudan güneş almayan gölgelik , havadar ve rutubetsiz yerlerde örtüler üzerine 15-20 cm. kalınlığında serilerek kurutulmalıdır.
İç ceviz olarak pazarlanacak cevizlerde ise hasat işleminin ardından kırma işlemi gerçekleşmektedir. Piyasada iç oranı yüksek olan ceviz fiyatlarının daha cazip olması cevizlerin bütün halinde çıkarılmasının önemini arttırmaktır. İç cevizin bütün olarak çıkmasına olanak sağlamak için yapılacak en önemli uygulama kırılmadan önce ceviz neminin yükseltilmesi olacaktır. Nemi yükseltilen ceviz kabuğundan hem kolay hem de bir bütün olarak çıkacaktır.
Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun %80'ini çatladıktan sonra hasat edilmelidir.
CEVİZİN DEPOLANMASI (MUHAFAZA)
İç cevizde yaklaşık % 70 civarında yağ olduğundan, yağların bozulmaması için uygun şartlarda depolanması gerekir. Depolamadaki problemler yağ asitlerinin bozularak acılaşmasına sebep olur. İç cevizin depolanmasında ortamın nem oranı % 4-5 civarında, sıcaklığın 4-5 oC sağlandığında 1-1,5 yıl saklanabilir. Ancak cevizlerin kabuklu saklanmasında fayda vardır.
Kabuklu olarak saklanacak cevizler 21 oC de 4 ay boyunca, 1 oC de ise iki yıl saklanabilir.